Tıbbî kenevir teklifi yasalaştı: Hangi ürünlerde kullanılacak, nerelerde satılacak?

Kenevirden elde edilen ürünlerin eczanelerde satışı sağlık alanında yeni düzenlemeler getiriyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda kabul edilen kanun teklifi, kenevirden elde edilen çeşitli ürünlerin eczanelerde satışını düzenleyen yeni yasal düzenlemeleri içeriyor. Artık kenevirden ilaç etkin maddesi elde etmek için yetiştiricilik kapsamı genişletilmiş durumda. Tıbbî ürünler, sağlık ürünleri ve kişisel bakım ürünlerinde kenevir kullanımı da destekleniyor.

“Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” olarak adlandırılan düzenleme, tıbbî kenevirin eczanelerde satışına olanak sağlıyor. Bu düzenleme uzun süredir tartışılan bir konuydu ve sonunda kabul edilerek yasalaştı.

AKP’nin önerdiği düzenleme, kenevirin kötü amaçlarla kullanımı konusunda endişeleri artırdı. Ancak kenevirin yetiştirilmesi ve işlenmesinden sorumlu kurumlar netleşti: Tarım ve Orman Bakanlığı yetiştirme ve hasat süreçlerini denetlerken, Sağlık Bakanlığı işleme, ihracaat ve satışı yönetecek, eczanelerde satış kontrol edilecek.

Muhalefetin endişelerine rağmen AKP, Türkiye’nin kenevirle ilgili en sıkı kuralları uygulayan ülke olduğunu vurgulayarak düzenlemeyi savunuyor. Ürünlerin niteliğinin belirlenmesi ve kötüye kullanımın önlenmesi hedefleniyor.

Related Posts

Gizli pandemi: Lyme

425’den fazla hastalığı taklit eden ve teşhis edilmesi bu yüzden zor olan Lyme hastalığı ‘gizli bir salgın’ olarak nitelendiriliyor. Geçmişte kenelerden bulaştığı düşünülen hastalığın bit,
pire, sivrisinek, tahtakurusu gibi kan emicilerden de geçtiği belirtiliyor.

Yağmur sonrası deniz enfeksiyonlarına dikkat!

Özellikle sağanak yağışların ardından denize girilmesinin, çeşitli sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emre Öztürk, “Yoğun yağışların ardından dere, kanalizasyon ya da yüzey suları denizle buluşur. Bu sular, çeşitli mikroorganizmalar, bakteriler ve hatta parazitlerle yüklü olabilir. Bu da, çocuklarda mide-bağırsak enfeksiyonlarından kulak iltihabına, cilt döküntülerinden göz enfeksiyonlarına kadar birçok sağlık sorununa yol açabilir” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şap hastalığına karşı önlemler açıklaması: Hayvan satış yerleri geçici süreyle kapatıldı

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Uzmanı uyardı: ‘Keneler yeni konakçı arayabilir’

Bolu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Ok, sokak hayvanlarının toplanmasının keneleri farklı canlılara yönlendirebileceğini belirtti. Türkiye’de 2025 yılında şimdiye dek 7 bin kene vakası görülürken, 15 kişi hayatını kaybetti.

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli