OECD Başekonomisti Alvaro Pereira’dan Türkiye değerlendirmesi: Para ve maliye politikalarında kararlılık sürdürülmeli

Türkiye Ekonomisi için Önemli Değerlendirme: OECD’nin Raporu

OECD Başekonomisti Alvaro Pereira, Türkiye’nin ekonomik gelişimine yönelik önemli değerlendirmelerde bulundu. Pereira, para ve maliye politikalarının kararlılıkla sürdürülmesinin Türkiye için hayati önem taşıdığını vurguladı.

Pereira, OECD’nin bugün açıkladığı Ekonomik Görünüm raporundaki bulguları paylaşarak Türkiye ekonomisi hakkındaki öngörülerini aktardı. Türkiye’de makroekonomik politikalarda yaşanan değişimin enflasyonda belirgin bir düşüşle sonuçlandığını belirten Pereira, enflasyonun yıllık ortalama olarak bu yıl yüzde 30’a yaklaşacağını, gelecek yıl ise yüzde 18,5 seviyelerinde olacağını öngördüklerini ifade etti.

2026’nın son çeyreğine kadar enflasyonun yüzde 15 civarında olmasını beklediklerini dile getiren Pereira, bu durumun politikaların etkili olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti. Enflasyonun düşürülmesinin Türkiye için öncelikli bir hedef olması gerektiğini vurgulayan Pereira, para ve maliye politikalarının uyumlu bir şekilde ilerlemesinin önemine işaret etti.

Pereira, enflasyonun “inatçı” olmasının normal olduğunu belirterek, politikaların kararlılıkla sürdürülmesinin gerekliliğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de bütçe açığının GSYH’ye oranının gelecek yıl yüzde 3’e düşeceğini ve bunun büyük ölçüde gelir performansındaki iyileşmeden kaynaklanacağını söyledi.

ABD’nin gümrük tarifelerinin Türkiye ekonomisine etkilerini değerlendiren Pereira, bu tarifelerin Türkiye üzerinde büyük bir etki oluşturmayacağını belirtti. Ancak, ABD ile ticaret engellerinin azaltılmasının önemli olduğunu vurgulayan Pereira, Türkiye’nin ABD’ye daha fazla ihracat yapabileceği sektörler bulunduğunu dile getirdi.

Doğrudan yabancı yatırımın çekilmesi konusunda makroekonomik istikrarın önemine dikkat çeken Pereira, Türkiye’nin daha rekabetçi olabilmesi için reformlara devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin enflasyonu düşürmesi, mali dengeyi koruması ve iş yapma ortamını iyileştirmesi gerektiğini vurgulayan Pereira, bu adımların Türkiye’ye daha fazla yabancı yatırım çekebileceğini söyledi.

Related Posts

İlk 5 ayda otomotiv ihracatı arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın ilk 5 aylık döneminde otomotiv ihracatı adet bazında geçen yılın aynı dönemine yüzde 5 artarak 440 bin 221 oldu

Zara ve LC Waikiki’ye üretim yapan dev şirket konkordato ilan etti

Türkiye’de uygulanan ekonomik model, son dönemde binlerce firmanın iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yol açarken, en çok zorlanan sektörlerin başında tekstil geliyor. Bu sektör, art arda konkordato ilanlarıyla gündemde kalmaya devam ediyor …

Emekli seyyanen zam istiyor

Milyonlarca emekli için Temmuz en kritik aylardan. Çünkü maaşlara 6 aylık enflasyon farkları yansıtılacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, tam da bu kritik süreçte emekliler için seyyanen zam talebini yineledi. Ergün …

Gram altın rekora koşuyor: Gözler yeni hedefte

İsrail ile İran arasında başlayan ve üçüncü gününe ulaşan çatışmalar, altın fiyatlarında yükseliş hareketine yol açtı. Yatırımcılar, artan jeopolitik risklerin fiyatlar üzerindeki etkisini yakından izliyor. Sabah saatlerinde en çok araştırılan …

Yabancı çoban istihdamının, sektöre nefes aldırması bekleniyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, “İhtiyacın karşılanamadığı durumlarda, tecrübeli yabancı çobanlara çalışma izni imkanı verilmesini, nefes aldıracak bir uygulama olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Merkez Bankası Çin ile swap anlaşmasını yeniledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası-Çin yuanı ikili para takası (swap) anlaşmasını yeniledi. Anlaşma, TCMB Başkanı Fatih Karahan ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Dr. Pan …