‘Kemik koleksiyoncusu tırtıl’: Topladıklarını kamuflaj olarak kullanıyor

Sıra Dışı Kemik Koleksiyoncusu Tırtılın Gizemli Yaşamı

Bir tırtıl türü olan kemik koleksiyoncusu, doğanın alışılmışın dışında bir avcı olarak dikkat çekiyor. Bu tırtıl, örümcek ağlarına takılan küçük canlıları avlayarak besleniyor ve kendini gizlemek için kurbanların parçalarını vücuduna yapıştırıyor. Bu sayede örümceklere yakalanmadan avlanmayı başarıyor.

Bu ilginç tırtılın yaşam alanı oldukça sınırlı. Sadece 15 kilometrekarelik bir alanda bulunabilen bu tür, genellikle kütüklerin içi, ağaç kovukları veya kaya boşlukları gibi saklanabileceği yerlerde yaşamını sürdürüyor. Gece avlanan tırtıl, sessizce ve dikkat çekmeden avını ele geçiriyor.

Şaşırtıcı bir şekilde, bugüne kadar hiçbir örümcek tarafından yenilmeyen veya ağa takılmayan bu tırtılın gizemli özellikleri araştırmacıları da şaşırtıyor. Tırtılın üzerindeki eski kurban kalıntıları, onu örümcekler için çekici olmaktan koruyor olabilir.

Kemik koleksiyoncusu tırtıl, Hyposmocoma cinsine ait ve Hawaii’ye özgü bir türdür. Diğer Hyposmocoma türlerinden farklı olarak, bu tür ölü böcek parçalarını kullanarak sıradışı ipek sığınağı yapıyor.

Bu türün evrimi oldukça eskiye dayanıyor ve bilim insanları, Oahu Adası’ndan daha eski bir adadan göç etmiş olabileceğini düşünüyor. Sadece 5 milimetre uzunluğunda olmasına rağmen oldukça saldırgan olan bu tırtıllar, genellikle tek başlarına ağda avlanırken gözlemleniyor.

Keşfedildiği günden bu yana çok az sayıda birey gözlemlenen bu tür, nadirliği ve vahşi avlanma tarzıyla bilim dünyasında büyük ilgi uyandırıyor. Araştırmanın lideri Daniel Rubinoff, türün vahşiliğine dikkat çekerek, “Eğer bu tırtılların boyutunda olsaydık, muhtemelen biz de onların avı olurduk” yorumunu yapıyor.

Related Posts

162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

NASA ile Avrupa Uzay Ajansı gibi birçok ajans ve kurum, her yıl Dünya’ya yakın ya da uzak birçok asteroit keşfederken gök bilimciler, son bir yıl boyunca 162 asteroidin Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın uzaklıktan geçtiğini gözlemledi.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Yapay zekayla gelen kişiselleştirilmiş eğitim devrimi

Eğitim dünyası, yapay zeka (YZ) teknolojilerinin sunduğu imkanlarla köklü bir dönüşümün eşiğinde. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri sunan kişiselleştirilmiş eğitim, YZ’nin rehberliğinde sınıf ortamlarını yeniden …

Tarifeler yeniden gündemde: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ve adına Kurtuluş Günü dediği gümrük tarifeleri 9 Temmuz’da tekrar yürürlüğe girecek. AB ile müzakereler sonuçlanmazken ABD yalnızca Çin ve İngiltere ile anlaşmaya gitmişti. Peki gümrük tarifeleri otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.