İşsizlik fonunda toplanan milyarlar patronlara gitti: İşsizlerin yarısı maaşını alamadı

TÜİK verileri: İşsizlik oranı yüzde 7,9’a geriledi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), işsizlik oranının yüzde 7,9’a gerilediğini duyurdu. İş ve İşçi Bulma Kurumu (İŞKUR) verilerine göre ise işsizlik maaşı için başvurularda üç katına varan artış yaşandı.

İŞKUR çatısı altında oluşturulan İşsizlik Sigortası Fonu’nda (İSF) toplanan kaynak tutarı nisan sonunda 427 milyar 483 milyon liraya yükseldi. Mart sonunda İSF’den işsizlik maaşı alan kişi sayısı 469 bin 792 ve ödenen tutar ise 5 milyar 118 milyon lira oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve ekonomi yönetimi sözcülerinin iddialarına rağmen, işsizlik maaşı başvurularında ciddi bir artış yaşandığı görülüyor. Geçen yılın tamamında işsizlik maaşı başvurusu yapanların sayısı 1 milyon 659 bin iken, bu yılın ocak-mart döneminde sadece üç ayda başvuran kişi sayısı 953 bin 255’e ulaştı.

Özellikle mart ayında işsizlik maaşı başvurularında rekor bir artış yaşandı. 2023 ve 2024’te 1,6 milyon başvuruya karşılık, bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 1 milyon başvuru gerçekleşti.

İşsizlik maaşı başvurularındaki artış, TÜİK verilerinin gerçeği tam olarak yansıtmadığını gösteriyor. Ocak-mart döneminde maaş başvurusunda bulunan 953 bin kişiden 461 bine ödeme yapıldı.

İşsizlik ödeneği tutarlarına ocak ayında yapılan yüzde 30’luk artışla birlikte asgari tutar aylık 10 bin 323, en yüksek tutar ise 20 bin 646 lira oldu.

İşsizlik Sigortası Fonu’ndan yapılan ödemelerde ise işverenlere sağlanan desteklerin payı oldukça yüksek. Nisan sonuna kadar İSF’den yapılan giderlerin toplamı 77,5 milyar lira oldu. İşsizlik maaşı için ise ödenen tutar 24,5 milyar lira.

İşverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri ise 27 milyar liraya ulaştı. Tüm bu ödemelerle birlikte işverenlere aktarılan fon kaynağı toplamı 50 milyar lirayı geçti.

Sadece nisan ayında işsizlik maaşı için yapılan ödeme tutarı 2,7 milyar lira olurken, işverenlere sağlanan teşvik ve destek ödemeleri 5,6 milyar lirayı aştı.

Related Posts

İlk 5 ayda otomotiv ihracatı arttı

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) verilerine göre, yılın ilk 5 aylık döneminde otomotiv ihracatı adet bazında geçen yılın aynı dönemine yüzde 5 artarak 440 bin 221 oldu

Zara ve LC Waikiki’ye üretim yapan dev şirket konkordato ilan etti

Türkiye’de uygulanan ekonomik model, son dönemde binlerce firmanın iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına yol açarken, en çok zorlanan sektörlerin başında tekstil geliyor. Bu sektör, art arda konkordato ilanlarıyla gündemde kalmaya devam ediyor …

Emekli seyyanen zam istiyor

Milyonlarca emekli için Temmuz en kritik aylardan. Çünkü maaşlara 6 aylık enflasyon farkları yansıtılacak. Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, tam da bu kritik süreçte emekliler için seyyanen zam talebini yineledi. Ergün …

Gram altın rekora koşuyor: Gözler yeni hedefte

İsrail ile İran arasında başlayan ve üçüncü gününe ulaşan çatışmalar, altın fiyatlarında yükseliş hareketine yol açtı. Yatırımcılar, artan jeopolitik risklerin fiyatlar üzerindeki etkisini yakından izliyor. Sabah saatlerinde en çok araştırılan …

Yabancı çoban istihdamının, sektöre nefes aldırması bekleniyor

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Nihat Çelik, “İhtiyacın karşılanamadığı durumlarda, tecrübeli yabancı çobanlara çalışma izni imkanı verilmesini, nefes aldıracak bir uygulama olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Merkez Bankası Çin ile swap anlaşmasını yeniledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası, Türk lirası-Çin yuanı ikili para takası (swap) anlaşmasını yeniledi. Anlaşma, TCMB Başkanı Fatih Karahan ile Çin Halk Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Dr. Pan …