Başkasına ait POS cihazının kullanılmasını engellemeye yönelik ek önlemler geliyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, Ödeme Sistemlerinde Değişiklik Yapıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mal ve hizmet satarak ödeme yapan mükelleflerin ödeme sistemlerini başka mükelleflere vermesini düzenleyen yeni bir Genel Tebliğ taslağı hazırladı.

Taslak yürürlüğe girdiğinde, perakende satış yapan mükelleflerin, ödeme kaydedici cihaz kullanma zorunluluğu dışındakilerin, EFT-POS özellikli yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kullanmaları gerekecek. Bu cihaz, ödeme belgesini ve mali belgeyi tek bir belge olarak düzenlemelerine olanak tanıyacak.

Denetimlerde, mükelleflerin başka mükellefler adına kayıtlı ödeme sistemlerini kullandıkları ve bu sistemler aracılığıyla mal ve hizmet satışı yapıp tahsilat yaptıkları tespit ediliyor. Bu durum, kayıt dışı hasılat elde edilmesine veya gerçekte mal veya hizmet alınmayan bir mükellef adına gider kaydedilmesine neden olabiliyor. Genel Tebliğ taslağı, fiziki ve sanal ödeme sistemlerinin kullanımına ilişkin kuralları düzenlemeyi amaçlıyor.

Ticari Süreçler Kayıt Dışılıktan Uzak Tutulacak

Genel Tebliğ taslağıyla, ticari süreçlerin kayıt dışılığa karşı korunarak sürdürülmesi hedefleniyor. Basit usulde vergilendirilen mükellefler ve toptancılar gibi istisnai durumlar haricinde, perakende mal ve hizmet satan mükelleflerin yeni nesil ödeme kaydedici cihazı kullanmaları gerekiyor.

Bu mükellefler, başka mükelleflerin ödeme sistemlerini kullanamayacakları gibi, seyyar EFT-POS cihazı da alamayacaklar. Ödeme kabul eden cihazlar üzerinde çalışacak POS uygulamaları, mükelleflerin kendi adlarına bir banka veya ödeme hizmet sağlayıcısı ile anlaşma yapmaları gerekecek.

Bayilere Ödeme Sistemlerinin Kullanımı

Bayilik ilişkisi bulunan mükellefler, ana bayilerine ait ödeme sistemlerini kullanabilecekler. Bu durum, ticari iş ilişkileri kapsamında ana firmaya ait finansal hesapların ilave hesap olarak tanımlanmasına olanak tanıyacak.

Ayrıca, belirli koşullar sağlandığında, bayilere ait ödeme kabul eden cihazlara ana firmanın POS uygulaması kurulabilecek. Bu koşullar arasında en az 30 bayiye sahip olma, bayilik sözleşmesi yapma ve tahsilat bilgilerini Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirme gibi şartlar bulunuyor.

e-Ticaret Mükelleflerine Yönelik Düzenleme

Yeni nesil ödeme kaydedici cihaz kullanması gereken mükellefler, elektronik ticaret dışındaki satışlarda sanal POS uygulamalarını kullanamayacaklar. E-ticaret için mal veya hizmet temini yapan hizmet sağlayıcıları, burada konumlandırılan sanal POS’ları kullanarak ödemelerini alabilecekler.

Ayrıca, banka ve ödeme hizmet sağlayıcıları, mükelleflere uygun cihaz ve sistemler temin edecek, bunların doğru kullanıldığını izleyerek gereken önlemleri alacaklar.

Related Posts

Nefes Kredisi başvurularının yoğunluktan kapandığı iddia edildi: TOBB açıklama yaptı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), son günlerde kamuoyunda gündem olan Nefes Kredisi başvurularının kapatıldığı yönündeki iddiaları yalanladı. TOBB, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada başvuruların toplam kredi limiti bitene kadar devam edeceğini duyurdu.

Trump ve Lula karşı karşıya: En yüksek gümrük vergisi Brezilya’ya!

ABD ile Brezilya arasındaki diplomatik ve ticari gerilim yeniden gündemde. İki ülke arasında karşılıklı açıklamalar tansiyonu artırırken, alınan kararlar uluslararası ticaret çevrelerinde yakından izleniyor. Açıklamalar karşılıklı restleşmeye dönüştü.

Kırmızı et üreticileri karantina sonrası harekete geçti! Fiyatlarda dikkat çeken değişim

Ülkemizde baş gösteren şap hastalığı yurt çapında tüm hayvan pazarlarının kapatılmasına yol açtı. Hastalık nedeniyle üreticiler de hayvanlarını erkenden kesime gönderince et fiyatlarında artış durdu, hatta düşüşler gözlendi. İşte detaylar…

Tavuk burger fiyatları 9 yılda katlandı: Asgari ücret artışa yetişemedi

Ünlü restoran zincirinin tavuk burger menüsü dikkat çeken fiyat değişimiyle gündeme geldi. Asgari ücret karşısındaki alım gücündeki düşüş ise çarpıcı boyutlara ulaştı.

2016’da Burger King’de satılan menü fiyatları sosyal medyada gündem oldu

2016 yılındaki 4,95’lik menü fiyatı enflasyonun 10 yılda geldiği noktayı gösterdi

Aylık en yüksek reel getiriyi sağlayan finansal enstruman “Devlet İç Borçlanma Senedi” oldu

Son bir yıla bakıldığında en çok reel getiriyi külçe altın sağladı