Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta kışın sona ermesiyle birlikte doğa tekrar hayat bulmaya başladı. Hayvanların meralara çıkmasıyla bölgede hareketlilik artarken, baharın gelmesiyle birlikte keneler de ortaya çıkmaya başladı. Özellikle kırsal alanda hayvanların meralara çıkmasıyla kene vakalarında artış yaşanıyor.

Uzmanlar, kenelerin ısırıklarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarıyorlar. Bu sorunların başında ise ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı geliyor.

Kars İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ve uzman veteriner hekimler, vatandaşları keneler konusunda dikkatli olmaları konusunda uyarıyorlar.

Uzmanlar açıklamalarında şu tavsiyelerde bulundular:

  • Eğer kene vücuda tutunmuşsa: Kesinlikle çıplak elle çıkarılmamalı. En yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve kene, uzmanlar tarafından çıkarılmalıdır. Bilinçsizce çıkarılan keneler, virüsün vücuda yayılmasına neden olabilir.

  • Kene fark edildiğinde: En kısa sürede sağlık kuruluşuna gidilmelidir.

  • Kıyafet seçimi: Kırsal alanlara çıkarken açık renkli, uzun kollu ve kapalı kıyafetler tercih edilmeli; pantolon paçaları çorapların içine alınmalıdır.

  • Hayvan teması sonrası: Meralardan dönen hayvanlarla temas eden kişiler üzerlerini dikkatlice kontrol etmelidir.

  • Kene kontrolü: Doğa yürüyüşü, piknik ya da hayvan otlatma sonrası vücut detaylı şekilde kontrol edilmelidir.

Yetkililer, kenelerle mücadelenin bireysel tedbirlerle başladığını hatırlatarak, özellikle çocuklar ve yaşlıların bu konuda daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Kalp sağlığınız için ‘tadımlık’ et tüketin!

Yaz aylarına denk gelen Kurban Bayramı’nda et tüketiminde aşırıya kaçılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Bilal Boztosun, özellikle kalp ve damar hastalarının bu dönemde beslenmelerine özen göstermesi konusunda uyarılarda bulundu.

Ölümcül kene virüsüne karşı mRNA aşısı geliştiriliyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. İlhan Çetin yaz aylarında ölümlere yol açan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı konusunda ilk yapılan klasik aşı denemelerinin yetersiz kaldığını belirtti. Dr. Çetin, üretilmeye çalışılan aşıların mRNA teknolojisiyle üretildiğini ve insan üzerindeki etkisinin daha etkili olacağına dikkat çekti.

Sağlık Sen 2 Nolu Şubeden Hemşireler ve Ebeler Haftası Moral Günü Kutlaması

Sağlık Sen 2 Nolu Şube tarafından Anneler Günü, Hemşireler ve Ebeler Haftası kutlaması Konak Polis Evi’nde gerçekleşti.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Polikistik Böbrek Hastalığı Tedavisi

Polikistik böbrek hastalığı (PBH), toplumda yeterince tanınmayan ancak yaşam kalitesini ciddi biçimde etkileyebilen, genetik kaynaklı bir böbrek rahatsızlığıdır.

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.