Altın fiyatları tepe taklak! Baş aşağı gitti

Altın Fiyatları Güvenli Liman Talebinden Etkilendi

Altın fiyatları, küresel piyasalardaki jeopolitik risklerin ve siyasi belirsizliklerin azalması, ayrıca ABD-Çin ticaret savaşlarına dair endişelerin yatışması ile birlikte hızlı bir düşüş eğilimine girdi. Yatırımcıların güvenli liman arayışını ikinci plana almasıyla birlikte hem ons hem de gram altın değer kaybediyor.

ONS GERİLEDİ

Spot altının ons fiyatı, bugünkü işlemlerde 3.120 dolara kadar düşerek 10 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeyi gördü. Saat 13.05 itibarıyla, ons altın %0,25 azalışla 3.169 dolardan işlem görüyor.

GRAM ALTIN KRİTİK SEVİYEDE

Ons altındaki düşüşten etkilenen gram altın, kritik eşik olan 4.000 TL’nin altına düştü. Gün içinde 3.889 TL’ye kadar düşen gram altın, 3.952 TL’den işlem görüyor.

Dün gram altın, günü ons fiyatındaki düşüşe paralel olarak %2,3 kayıpla 3.960 TL seviyesinden tamamlamıştı.

GoldSilver Central Genel Müdürü Brian Lan, altın fiyatlarındaki düşüşle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“ABD-Çin ticaret ateşkesi piyasa için olumlu bir gelişme. Bu da yatırımcıları riskli varlıklara yöneltiyor. Bir sonraki destek seviyesi 3.150 dolar, burası kırılırsa 3.100 dolar gündeme gelir”

DESTEK VE DİRENÇ NOKTALARI

Uzman teknik analistlere göre:

Destek seviyeleri: 3.135 dolar (kırılırsa 3.091 dolar gündemde)

Direnç seviyeleri: 3.206 ve 3.251 dolarBu seviyeler, kısa vadede ons altının yönünü belirlemede kritik rol oynayacak.

Diğer Değerli Metallerde Son Durum

Spot gümüş: %0,7 düşüşle 31,98 dolar

Platin: %0,5 artışla 980,35 dolar

Paladyum: %0,1 artışla 951,90 dolar

PİYASA NE DİYOR?

Altın fiyatlarındaki düşüş, yatırımcıların risk algısındaki değişimi ortaya koyuyor. Küresel risklerin azalması ve özellikle ABD-Çin ilişkilerinde tansiyonun düşmesi, güvenli liman talebini zayıflatıyor. Teknik olarak bakıldığında, 3.135 dolar seviyesi ons altın için kısa vadeli kritik destek noktası olarak öne çıkıyor. Bu seviye korunamazsa, satış baskısının artması muhtemel.

Saxo Bank Emtia Stratejisi Müdürü Ole Hansen altına ilişkin şu değerlendirmede bulundu:

“Hafta sonu açıklanan tarife ateşkesinin ardından hisse senedi piyasalarının yükseldiğini gördük ve en azından kısa vadede, bu durum altının son aylarda rekor seviyelere çıkmasına yardımcı olan güvenli liman odağının bir kısmını ortadan kaldırdı. 3.200 dolar seviyesini aşarsak, daha da aşağı yönlü bir risk var. O zaman oldukça hızlı bir şekilde 3.165 doları test edebiliriz”

Altın fiyatları, son günlerde dalgalı bir seyir izleyerek bir ayın en düşük seviyelerine gerilese de, ünlü hedge fon yöneticisi David Einhorn bu geri çekilmeyi kalıcı görmüyor:

“Altın, maliye ve para politikasına duyulan güvenle ilgilidir. 2008’de ilk kez altın aldığımızdan beri, ABD’nin uyguladığı politikaların hem aşırı agresif hem de riskli olduğunu düşünüyorum.”

Einhorn, mevcut ekonomik politikaların sürdürülebilir olmadığını ve bunun uzun vadede altına olan talebi artırabileceğini belirtti.

*Yatırım tafsiyesi değildir.

Related Posts

ABD’de perakende satışlar nisanda arttı

ABD’de perakende satışlar, nisanda sabit kalacağı yönündeki beklentilere rağmen yüzde 0,1 arttı.

TÜİK verileri açıklandı: İnşaatta gerileme sinyali!

TÜİK verilerine göre, inşaat sektöründe uzun vadeli büyüme devam ederken, kısa vadede yavaşlama işaretleri görülüyor. Alt sektörlerde farklı hareketlilikler dikkat çekiyor.

BYD ve Chery’nin ardından bir Çinli daha Türkiye’ye geliyor! Detaylar belli oldu

Çinli otomobil devleri Türkiye’yi üretim üssü haline getirmeye başladı. BYD’nin Manisa’ya, Chery’nin de Samsun’a yatırım kararı almasının ardından bir Çinli otomobil üreticisi daha Türkiye’ye geliyor. Peki Çinli markaların Türkiye’ye yönelmesi piyasayı nasıl etkiler? İşte detaylar…

Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması

Bakan Işıkhan’dan asgari ücrette ara zam ve emekli aylığı açıklaması

SGK Başuzmanı Karakaş’tan kritik uyarı: Temmuzda kıdem tazminatı farkı yüksek olacak

SGK Başuzmanı Karakaş’tan kritik uyarı: Temmuzda kıdem tazminatı farkı yüksek olacak

3 kişiden 2’si ekonomi yönetimine güvenmiyor: ‘Halka dokunmayan seçkinler kulübü’

GENAR’ın mart ayı raporunda, toplumun temel gündeminin ekonomik sorunlar olduğu ortaya kondu. Araştırmada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik iddialar ve TÜSİAD’a dair kamuoyu algısı da dikkat çekti. Seçmen eğilimleri, kurumlara duyulan güveni ve toplumsal hassasiyetleri yansıttı.