Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar


Evin Kiracısı ile Ev Sahibi Arasındaki Kira Anlaşmazlığı Arabulucu İle Çözüldü

Milliyet.com.tr/ÖZEL Kiracılarla ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklar genellikle kira bedeli konusunda yaşanıyor. Bazı durumlarda taraflar anlaşamıyor veya kiracı ödemelerini aksatabiliyor. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren, dava öncesi kira anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başladı.

Tekirdağ’da bir evi aylık 8 bin TL karşılığında kiralayan kiracı, zamanla ödemelerini gerçekleştiremedi. Ev sahibi ilk etapta icra takibi başlattı, fakat kiracı bu duruma itiraz etti. Ev sahibi itirazın iptali için dava açmak istese de zorunlu arabuluculuk kuralı gereği öncelikle arabulucuya gidilmesi gerekti. Taraflar arabulucu huzurunda anlaşmaya vardı.

‘KİRACI KİRAYI ÖDEMEDİ’

Arabuluculuk sürecini değerlendiren Avukat Gizem Gonce: “Haziran 2024’te, Tekirdağ’da aylık 8 bin TL karşılığında bir sözleşmeyle taşınmaz kiralandı. Kiracı Aralık ayında kira bedelini ödememesi gerektiği halde herhangi bir ödeme yapmadı.”

‘EV SAHİBİ İCRA TAKİBİ BAŞLATTI, KİRACI İTİRAZ ETTİ’

Ev sahibi kira bedelinin ödenmemesinden dolayı Aralık ayında kiracıya ihtarname gönderdi ve icra takibi başlattı. İcra takibi sonrasında kiracı tebligata itiraz ederek icra sürecini durdurdu.

TARAFLARIN ARABULUCUYA GİTMESİ

Ev sahibi, itirazın iptali davası açmak isterken zorunlu arabuluculuk kuralı gereği önce arabulucuya başvurulması gerekti. Bu doğrultuda dosya 24.03.2025 tarihinde arabulucuya gönderildi ve taraflar 08.04.2025 tarihinde arabulucu huzurunda anlaşmaya vardı.

DİKKAT ÇEKEN ANLAŞMA

Kiracı, 2025 Haziran’ında taşınmazı tahliye etmeye söz verdi ve ödenmemiş kira bedelleri için icra takip bedelini ödemeyi kabul etti. Toplamda 37 bin TL’lik ödeme yapmayı kabul ederek kalan kira bedelleri için bir miktar indirime gidildi. Arabuluculuk sürecinde tahliye ve kira bedelleri konusunda anlaşmaya varıldı.

‘TUTANAK MAHKEME İLAMI GİBİ’

Arabuluculuk süreci, her iki taraf için de dava açmadan tahliyeyle sonuçlandı. Arabuluculuk tutanağı, mahkeme kararı niteliğindedir. Eğer karşı taraf anlaşmaya uymazsa, arabuluculuk tutanağına dayanarak dava açma hakkı doğar. Dava açılmadan çözülen süreç, hem maliyet hem de hız açısından faydalı olabilir.

Related Posts

Evlenecek çiftlere yeni kampanya geliyor: Tarih belli oldu

Bakan Göktaş, 2025 Aile Yılı kapsamında evlenecek çiftlere yönelik yeni bir destek kampanyası başlatacaklarını duyurdu. Kampanya detaylarının 30 Nisan Çarşamba günü açıklanacağını belirtti.

SPK’dan sermaye piyasası araçlarına ilişkin değişiklik

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Merkezi Kayıt Kuruluşunun (MKK) denetimine dair usul ve esaslar ile kaydileştirilen sermaye piyasası araçlarına ilişkin kayıtların tutulmasını düzenleyen yönetmelik ve tebliğinde değişikliğe gitti.

LPG ithalatı şubatta yıllık bazda azaldı

Türkiye’nin LPG ithalatı şubatta yıllık bazda yüzde 9,9 düşerek 234 bin 829 tona geriledi. Aynı dönemde ihracat yüzde 24,9, üretim ise yaklaşık yüzde 11 oranında arttı. İç piyasada ise otogaz açık ara liderliğini sürdürdü.

Liste değişti: Tarım Bakanlığı sahte markaları ifşa etti!

Tarım ve Orman Bakanlığı taklit ve tağşiş yapılan gıdalar listesini güncelledi. Yeni listede peynirden zeytinyağına kadar birçok üründe taklit ve tağşiş tespit edildi.

Gemiler, dünyanın her köşesinde TÜRKSAT’ın gözetiminde

TÜRKSAT, denizcilikte güvenliği ve izleme kabiliyetini en üst seviyeye taşıyan Gemilerin Uzak Mesafeden Tanımlanması ve İzlenmesi (LRIT) Sistemi ile Türkiye ve dünya denizlerinin güvenliğini sağlıyor.

Yılın ilk 3 ayında 3,1 milyon doları aşan hamsi ihracatı

Türkiye’den yılın ilk çeyreğinde yapılan hamsi ihracatı 3 milyon 143 bin 252 dolara ulaştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir