Shrinkflasyon: Ürünler Küçülüyor, Fiyatlar Sabit Kalıyor!
Normalden daha hafif yumuşatıcılar mı alıyorsunuz? Ya da krep yaparken un miktarında bir azalma mı fark ettiniz? Belki de cam silecek suyunuz eskisine göre daha çabuk mu bitiyor?
İşte, tüm bu durumlar “shrinkflasyon” olarak adlandırılan bir olgudan kaynaklanıyor. Ürün ambalajları küçülüyor ve hafifliyor, ancak fiyatlar aynı kalıyor, hatta bazen artıyor.
AZALAN ÜRÜNLER
Almanya’da Rama margarini, ambalajının 500 gramdan 400 grama düşürülmesi nedeniyle yılın dolandırıcılığı ilan edildi ve fiyatı yüzde 25 arttı.
Fransa, Belçika ve Macaristan gibi bazı ülkeler, ürünlerdeki ağırlık ve ambalaj değişikliklerini tüketicilere daha şeffaf bir şekilde bildirerek ulusal yasalarla mücadele ediyor.
Güney Kore’deki düzenleyici kurum, gizli fiyat artışlarına karşı önlem almayı planlıyor ve ürün ambalajlarının azaltılması durumunda tüketicilerin bilgilendirilmesini şart koşuyor.
Fransa Maliye Bakanlığı, perakendecileri ambalajı küçültülen ancak fiyatı aynı kalan ürünler konusunda müşterilerini bilgilendirmeye zorluyor.
Ürün ambalajlarının küçülmesi, gizli fiyat artışlarına ve hanelerin alım gücünün zayıflamasına neden olduğundan tüketiciler ve hükümetler için endişe verici bir durum.
Güney Kore Adil Ticaret Komisyonu (FTC), bu durumu haksız buldu ve şirketlere para cezası uygulamaya başladı. Artık, işlenmiş gıda ve ev eşyası üreten firmalar, ürün ambalajlarının azaltıldığı konusunda tüketicileri üç ay boyunca uyaracaklar.
Düzenleyici kurum, şirketlere üç ay süre vererek, Ağustos ayında yürürlüğe girecek düzenlemeye hazırlanmalarını istedi. İlk ihlal durumunda şirketlere beş milyon won, ikincisinde ise on milyon won ceza kesilecek.
Skimpflasyon, yani fiyatları sabit tutarken ürün kalitesini düşürme eğilimi, shrinkflasyonla birlikte gündeme geldi. Bu duruma örnek olarak Ukrayna’da ay çiçek yağının daha kötü bir yağla değiştirilmesi gösteriliyor. Ucuz içerikler genellikle sağlıksız olduğundan bu tür değişiklikler uzun vadede insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.
AB’deki tüketici merkezleri, gıda kalitesinde ve giyim ürünlerinde yaşanan düşüşlere dikkat çekiyor.