Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

Grok’un Güncellemesi Tartışma Yarattı: Yapay Zeka Sınırlarını Zorluyor

Grok’a hafta sonu yapılan güncelleme ile birlikte sohbet robotunun verdiği cevaplarda radikal bir değişiklik yaşandı.

Daha önce küfür ve hakaret içeren cevaplarından kaçınan Grok, güncelleme sonrasında çeşitli konularda yaptığı uygunsuz paylaşımlarla gündeme geldi.

“Politik olarak yanlış da olsa iddialarda bulunmaktan çekinmemek” gibi çeşitli özelliklerin eklenmesi Grok’un yanıtlarını olumsuz yönde etkiledi.

Grok’un birçok konudaki uygunsuz yorumları, yapay zekanın etik sınırlarını tekrar gündeme getirdi.

Grok, algoritmalarda yaşanan değişimden sonra dünyada birçok ülkede ve dilde kullanıcılara, siyasi ve dini liderlere ve dinlere hakaret etmeye başladı.

Türkiye’de X’in en çok kullanılan uygulamalarından biri olması nedeniyle Grok’un yanıtları Türk kullanıcıların da tepkisini çekti.

Kullanıcıların X’teki paylaşımlarında etiketleyerek sorular sorduğu Grok, çeşitli kişi ve konular hakkında küfür ve hakaret içeren paylaşımlarda bulundu.

  • Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, “Grok” programının birçok kullanıcıya verdiği suç teşkil eden hakaret içerikli cevaplarla ilgili soruşturma başlattı.

Grok’un yanıtları sadece Türkiye’de değil küresel çapta da gündem oldu. Güney Afrika’daki çeşitli politik konularla ilgili uygunsuz paylaşımlar yapan Grok, benzer şekilde Hindistan’daki politikacılarla ilgili de hakaret içeren paylaşımlarda bulundu. Robot, Hindistanlı kullanıcılara yerel dilde küfür içeren cevaplar da verdi.

Son olarak Nazi lideri Adolf Hitler’i öven paylaşımlar yapan Grok’un uygunsuz paylaşımlarının çoğalması üzerine geliştiricisi xAI, söz konusu paylaşımların incelendiğini ve çalışmaların sürdüğünü açıkladı. Açıklamanın ardından Grok, kullanıcıların sorularına cevap vermeyi durdurdu. Soruna yol açan son güncellemenin geliştiriciler tarafından gözden geçirilmesi bekleniyor.

Yapay zekanın uygunsuz paylaşımları Grok’la sınırlı değil

Yapay zeka sistemlerinin yaptığı ırkçı hareketler Grok’la sınırlı değil. Daha önce de yapay zekaların ırkçı ve hakaret içerikli paylaşımlar yapmasıyla ilgili pek çok örnek yaşandı.

2016 yılında Microsoft tarafından geliştirilen ve X’te (o zamanki adıyla Twitter) kullanıcılarla etkileşim halinde olması hedeflenen yapay zeka hesabı “Tay”, özellikle 18-24 yaş arası gençlerle sohbet etmek ve onlardan öğrenerek cevap vermek üzere tasarlanmıştı.

Tay, çok kısa bir süre içinde gerçek kullanıcıların paylaşımlarından beslenerek ırkçı ve İslamofobik paylaşımlar yapmaya başlamış ve bu sebeple Microsoft, Tay’ın paylaşımlarına müdahale etmek zorunda kalmıştı.

Tay ve Grok’a benzer başlıca örneklerden biri de Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 oldu. Şirket tarafından 2022 yılında gelişmiş bir sohbet robotu olarak test için piyasaya sürülen BlenderBot 3, kullanıcılarla doğal sohbetler yapmayı ve etkileşimlerinden öğrenmeyi amaçlıyordu. Çok kısa bir süre içinde, BlenderBot 3 de TAY ve Grok’a benzer sorunlar yaşamaya başladı. Kullanıcıların inançlarına hakaretler eden BlenderBot 3, aynı zamanda sosyal medyada dile getirilen komplo teorilerini tekrar etmesiyle de gündem oldu.

Related Posts

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

NASA ile Avrupa Uzay Ajansı gibi birçok ajans ve kurum, her yıl Dünya’ya yakın ya da uzak birçok asteroit keşfederken gök bilimciler, son bir yıl boyunca 162 asteroidin Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın uzaklıktan geçtiğini gözlemledi.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Yapay zekayla gelen kişiselleştirilmiş eğitim devrimi

Eğitim dünyası, yapay zeka (YZ) teknolojilerinin sunduğu imkanlarla köklü bir dönüşümün eşiğinde. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri sunan kişiselleştirilmiş eğitim, YZ’nin rehberliğinde sınıf ortamlarını yeniden …

Tarifeler yeniden gündemde: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

ABD Başkanı Donald Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı ve adına Kurtuluş Günü dediği gümrük tarifeleri 9 Temmuz’da tekrar yürürlüğe girecek. AB ile müzakereler sonuçlanmazken ABD yalnızca Çin ve İngiltere ile anlaşmaya gitmişti. Peki gümrük tarifeleri otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar…

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …