Tarifeler yeniden gündemde: Otomobil fiyatları nasıl etkilenecek?

ABD Başkanı Donald Trump’ın ithal araç gümrük tarifesi otomobil fiyatlarını değiştirecek

ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya koyduğu yüzde 25’lik ithal araç gümrük tarifesi, otomotiv sektöründe fiyatları köklü şekilde değiştirecek. Otomobil endüstrisi, global ve karmaşık tedarik zincirlerine sahip olması sebebiyle bu tarifelerden doğrudan etkilenirken, markaların üretim için seçtiği lokasyonların önemi büyük. Ayrıca parça tedariki konusunda fiyat artışlarının da yaşanması bekleniyor.

Gümrük Tarifeleri Otomobil Fiyatlarını Nasıl Etkileyecek?

Visual Capitalist’ten Marcus Lu’nun hazırladığı grafik ve Insurify’nin verilerine göre, Kuzey Amerika dışından ithal edilen araçlara uygulanan sabit yüzde 25’lik tarife, fiyatlarda önemli yükselişlere neden olacak. Kuzey Amerika’da üretilen modellerde ise, modelin Amerika dışı parça oranına göre yüzde 25’e kadar tarife uygulanırken, toplam liste fiyatı üzerinden en fazla yüzde 15 indirim hesaplanabiliyor.

En Çok ve En Az Etkilenecek Markalar

Yapılan analizlere göre Tesla, Jeep ve Honda Trump’ın tarifelerinden en az etkilenecek otomobil markaları arasında. Öte yandan, Buick, Hyundai ve Kia’nın fiyatlarında ise en büyük artışlar bekleniyor.

Buick Asya Ağırlıklı Üretim Yapıyor

ABD menşeili bir marka olmasına rağmen Buick’in araçlarının büyük bir bölümü Çin ve Güney Kore’de üretiliyor. Bu nedenle Buick, yüzde 22 oranındaki fiyat artışı yaşanacak araçların zirvesine yerleşecek.

Hyundai ve Kia Yüksek Tarife Riski Altında

Hyundai ve Kia’nın da fiyat artışlarından yüzde 21-22 bandında etkilenmesi öngörülüyor. Her iki markanın ABD’de üretim tesisleri olmasına rağmen, birçok model ve parçanın Güney Kore’den ithal edilmesi fiyat artışı riskini artırıyor. Hyundai, 2024 sonlarında Georgia’da yıllık 500 bin araç üretim kapasiteli yeni elektrikli araç fabrikasını açmıştı.

Tesla En Az Etkilenecek Marka Olacak

Tesla’nın dikey entegre tedarik zinciri ve ABD merkezli üretimi, tarifelerden korunmasını sağlıyor. Fremont ve Austin fabrikalarında üretim yapan Tesla’nın fiyatlarında yalnızca yüzde 3’lük artış olması tahmin ediliyor. Bu durum Tesla’ya rakiplerine göre fiyat avantajı sağlasa da Avrupa’da Nisan 2025’te satışları geçen yıla göre yüzde 16 düştü.

Related Posts

162 asteroidin Dünya’ya Ay’dan daha yakın mesafeden geçtiği saptandı

NASA ile Avrupa Uzay Ajansı gibi birçok ajans ve kurum, her yıl Dünya’ya yakın ya da uzak birçok asteroit keşfederken gök bilimciler, son bir yıl boyunca 162 asteroidin Dünya’nın çevresinden Ay’dan daha yakın uzaklıktan geçtiğini gözlemledi.

Japon uzay aracı Ay’a neden çakıldı?

Japon uzay şirketi ispace, bu ay başında Ay’a iniş yapmaya çalışırken yüzeye çakılan Resilience adlı iniş aracının neden başarısız olduğunu açıkladı. Şirketin 24 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre, aracın lazerli mesafe ölçüm sistemi (LRF) arızalandı. Bu da aracın doğru yükseklik verisi alamamasına ve frenleme sürecinin bozulmasına yol açtı.

Yapay zekayla gelen kişiselleştirilmiş eğitim devrimi

Eğitim dünyası, yapay zeka (YZ) teknolojilerinin sunduğu imkanlarla köklü bir dönüşümün eşiğinde. Öğrencilerin bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanmış öğrenme deneyimleri sunan kişiselleştirilmiş eğitim, YZ’nin rehberliğinde sınıf ortamlarını yeniden …

Action’dan telefon şarjına güneş enerjili çözüm

Perakende zinciri Action, akıllı telefon kullanıcılarının pil bitme endişesini ortadan kaldıracak yenilikçi bir ürünü raflarına taşıdı. Artık kamp yaparken, doğa yürüyüşlerinde veya elektrik erişiminin kısıtlı olduğu herhangi bir yerde, güneş …

Yapay zekâ modelleri şantaja yöneliyor

Yapay zekâ araştırma şirketi Anthropic’in yeni yayımladığı bir çalışma, gelişmiş yapay zekâ modellerinin bazı koşullar altında tehlikeli davranışlar sergileyebileceğini ortaya koydu.

ChatGPT’ye bir çocuğun nasıl para kazanacağını sordu: Yanıtlar gerçeklikten o kadar kopuk ki…

OpenAI’nin yapay zekâ modeli ChatGPT’ye basit bir soru yöneltildi: “Bir çocuk nasıl para kazanabilir?” Verdiği yanıtlar ilk bakışta sevimli ve öğretici görünse de, dikkatli incelendiğinde günümüzün ekonomik ve sosyal gerçekliklerinden oldukça uzak bir tablo çizdiği görülüyor.